Veelgestelde vragen software Veilig leren lezen kim-versie

Kijk bij onze veelgestelde vragen hieronder of neem direct contact met de helpdesk op. Bekijk ook het overzicht van alle  softwarevragen. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 8.00 tot 17.30 uur, per mail of telefonisch op 013 583 88 88.

Algemeen

Wat zijn de systeemeisen voor de software bij de kim-versie?

Voordat je start met de online software van Veilig leren lezen kim-versie adviseren we om de systeemeisen door te nemen. De online software van Veilig leren lezen kim-versie bestaat uit de Leerkrachtassistent, Digiregie en Leerlingsoftware voor school én thuis.

PC

Browser

 • Internet Explorer 9 en hoger
 • Chrome meest recente versie
 • De browser dient JavaScript te ondersteunen
 • De browser dient cookies te accepteren

Schermresolutie

 • Minimaal 1024 x 768 pixels

Plug-in

 • Adobe reader - Digiregie en Leerkrachtassistent

Geluidskaart

 • Geschikt voor het afspelen van M4a-bestanden

 

Tablet / mobiel device

Besturingssysteem en browser

 • Ipad 4 en 5 - meeste recente versie IOS - Safari
 • Samsung galaxy note - meeste recente versie OS - Google Chrome
 • De browser dient cookies te accepteren

Schermresolutie

 • 10 inch

Geluidskaart

 • Geschikt voor het afspelen van M4a-bestanden

Onze schoolvakanties wijken af van de adviesdata die de overheid heeft bepaald. Hoe kan ik de vakantiedata aanpassen?

De beheerder kan in de Leerkrachtmodule de vakantiedata aanpassen.
Dit doe je onder Algemeen beheer > Schoolinstellingen > vrije dagen.
Je ziet daar de schoolkalender met vakanties en eventuele extra vrije dagen.
De data zijn aan te passen door op het kalendericoon te klikken en de juiste datum te selecteren.
Klik daarna op "voeg toe".

Digiregie

Zijn de resultaten van de leerlingsoftware voor thuis zichtbaar in Digiregie?

De resultaten die thuis worden behaald, worden ook getoond in Digiregie. Resultaten die op school zijn behaald, worden gescheiden weergegeven van de resultaten thuis. In het individuele overzicht staan ze wel onder elkaar zodat u als leerkracht snel kunt vergelijken.

Hoe sluit Digiregie Veilig leren lezen aan op de Toetssite Estafette?

Digiregie sluit op dezelfde manier aan bij Estafette als de Toetssite Veilig leren lezen dat nu doet. In Digiregie kunt u als leerkracht na toetsmoment E3 de scores op de AVI-toetsen en DMT invoeren. Deze gegevens kunt u vervolgens importeren in de Toetssite Estafette, waarna automatisch de aanpakken voor groep 4 worden berekend.

Leerlingsoftware

Op welke tablets kunnen de leerlingen het beste werken met de software?

Wij adviseren om de leerlingsoftware van de kim-versie te laten draaien op een iPad 4, iPad 5 of een Samsung Galaxy Note. Deze tablets zijn 100% goed uit onze softwaretesten gekomen.

Hoe maak ik een snelkoppeling op de iPad die wordt geopend met de Chrome-browser?

Voor de Leerlingsoftware van Veilig leren lezen kim-versie adviseren we gebruik van Google Chrome op een iPad. Apple staat echter niet toe dat er op het bureaublad van een iPad een snelkoppeling wordt gemaakt die geopend wordt met de Chrome-browser van Google. D.m.v. Mobile Device Managment (MDM) is het wel mogelijk om een snelkoppeling (een webclip) te maken te die wordt geopend in Chrome. MDM is een protocol in iOS en OS X waarmee onderwijsinstellingen apparaten op afstand kunnen configureren en beheren. Meer informatie kunt u hier vinden: www.apple.com/nl/education/it/mdm. Uw netwerkbeheerder kan u hier ook bij helpen.

Is het mogelijk zelf woordjes toe te voegen in de leerlingsoftware?

Het is niet mogelijk om zelf woorden toe te voegen in de leerlingsoftware. In de Leerkrachtassistent kunt u wel zelf foto's toevoegen bij bestaande woorden en aandacht besteden aan nieuwe woorden met behulp van de module Woordrelaties.

Hoeft een foto slechts één keer te worden ingevoegd?

Ja, een bestand wordt telkens opgeslagen op de volgende combinatie: school-applicatie-jaargroep. Iedere leerkracht die aan de applicatie is gekoppeld, kan dan bestanden die door een ander zijn geüpload ook zien en desgewenst gebruiken. De opslagruimte wordt beperkt door niet meer dan tien bestanden per uploadmogelijkheid toe te staan.
Wilt u een bestand verwijderen? Een bestand kan alleen uit de map verwijderd worden door degene die het bestand heeft geüpload en door de ICT-beheerder(s) van een school.

Zijn de resultaten van de leerlingsoftware voor thuis zichtbaar in Digiregie?

De resultaten die thuis worden behaald, worden ook getoond in Digiregie. Resultaten die op school zijn behaald, worden gescheiden weergegeven van de resultaten thuis. In het individuele overzicht staan ze wel onder elkaar zodat u als leerkracht snel kunt vergelijken.

Kunnen de leerlingen tijdens de zomervakantie ook met de leerlingensoftware blijven werken?

Leerlingen kunnen tijdens de zomervakantie gebruik blijven maken van de leerlingsoftware. Je behoort daar als leerkracht wel instellingen voor maken.

Daarbij zijn er 2 scenario’s mogelijk.

1) Het LAS is al ingericht voor volgend schooljaar;
De leerlingen staan nu in groep 4 en/of groep 3.

Leerlingen in groep 3 worden automatisch gekoppeld aan de software die beschikbaar is voor de jaargroep. Controleer dit voor de zekerheid.

De leerlingen die nu in groep 4 zitten koppel je handmatig aan de software en aan Digiregie, dat doe je in de Zwijsen leerkrachtmodule.

Controleer ook of dat in Digiregie thuisgebruik aangevinkt is.

2) Het LAS is nog niet ingericht voor volgend schooljaar.
De leerlingen staan in groep 3 en kunnen werken met de software met de instellingen die eerder zijn gemaakt.

LET OP: voor beide scenario’s geldt; nadat Zwijsen de jaarovergang heeft doorgevoerd kan het nodig zijn om de leerlingen te herkoppelen in de Zwijsen Leerkrachtmodule en om het thuisgebruik aan te zetten in Digiregie. Dit zal rond 1 augustus gebeuren, de exacte datum is nog niet bekend. Dit zal nog gecommuniceerd worden in o.a. Digiregie.

E-learning

Ik heb de cursus afgerond. Hoe komt het dat ik het certificaat niet kan openen?

Controleer of de voortgangsstreepjes van alle onderdelen in de cursus volledig wit zijn. Zo niet, dan zijn niet alle onderdelen afgerond. Ga naar het onderdeel dat nog niet is afgerond en controleer of alle vragen zijn beantwoord, alle filmpjes zijn bekeken en eventuele bijlagen zijn geopend.

Mijn school heeft een geldige licentie op een van de cursussen maar ik heb geen toegang.

Ga na of de ICT Coördinator van je school jou gekoppeld heeft aan de cursus. Activeer vervolgens de cursus.

Ik ben gekoppeld aan een cursus maar ik heb geen activeringsmail ontvangen.

Je kunt ook via de Leerkrachtmodule de cursus activeren. Ga naar de leerkrachtmodule.zwijsen.nl. Open het tabblad ‘Leren met Zwijsen’ en activeer de cursus.

Ik probeer in Leren met Zwijsen de cursus (knop 2) te openen maar dit lukt niet.

De cursus wordt geopend in een nieuw browservenster. Zorg ervoor dat popupblokkering voor lerenmet.zwijsen.nl is uitgeschakeld.

Hoe koppel ik de leerkracht aan de e-learning?

Na het bestellen van een cursus kan deze gekoppeld worden aan een gebruiker. De beheerder/ict-coördinator van een school kan dit doen in de Leerkrachtmodule:

 • ga naar de Leerkrachtmodule (leerkrachtmodule.zwijsen.nl);
 • open ‘Programmabeheer’ en klik op ‘Cursussen’ onder ‘Leerkrachten’;
 • kies een cursus;
 • klik onder de tabel op ‘Toewijzen’ en selecteer een leerkracht die je wilt koppelen aan de cursus.

Je kunt een koppeling ongedaan maken door op de knop ‘Ontkoppelen’ te klikken. Onder de tabel ziet je hoeveel leerkrachten je nog kunt koppelen. Wanneer de leerkracht de cursus heeft geactiveerd, kan de toewijzing niet meer ongedaan gemaakt worden.