

Breng de Olympische Spelen de klas in met onze creatieve werkbladen
Deze zomer vinden de Olympische Spelen plaats in Parijs, van 26 juli tot en met 11 augustus. Dit wereldwijde sportevenement brengt atleten uit alle hoeken van de wereld bij elkaar. Er komen heel veel verschillende sporten aan bod zoals atletiek, zwemmen, turnen, voetbal, en nog veel meer.
Dit alles vormt een leuke aanleiding voor leerkrachten om in de klas aandacht te besteden aan bijvoorbeeld de geografie van de deelnemende landen, de geschiedenis van de Spelen, en belangrijke waarden zoals samenwerking, respect en eerlijkheid. Met bijgaande gratis werkbladen kan jij als leerkracht op een leuke en laagdrempelige manier met dit thema aan de slag.
Download de werkbladen of lees eerst verder.
De geschiedenis van de Olympische Spelen
De Olympische Spelen zijn al heel oud. Ze begonnen meer dan 2000 jaar geleden in het oude Griekenland. Toen waren het nog vooral hardloopwedstrijden. In 1896 werden de moderne Olympische Spelen opnieuw georganiseerd, dit keer in Athene. Sindsdien worden ze elke vier jaar gehouden, met een pauze tijdens de wereldoorlogen.
Zomer- en Winterspelen
Er zijn Zomerspelen en Winterspelen. De Zomerspelen hebben sporten zoals atletiek, zwemmen en basketbal. De Winterspelen zijn voor sporten zoals skiën, schaatsen en snowboarden. Elke twee jaar is er een Olympische Spelen, afwisselend tussen zomer en winter. Er worden nog steeds sporten toegevoegd aan de Olympische spelen. Zo staan dit jaar breakdancing, surfen, klimmen en skateboarden voor het eerst op het programma.
De Olympische ringen
De Olympische ringen zijn een bekend symbool. Ze bestaan uit vijf gekleurde ringen die in elkaar haken: blauw, geel, zwart, groen en rood. Deze ringen staan voor de vijf werelddelen die meedoen aan de Spelen. Het symboliseert ook de eenheid en vriendschap tussen alle landen van de wereld.
Opdracht: teken een Olympische sporter
Een van de opdrachten in de bijgaande werkbladen is het tekenen van een sporter als stokpoppetje (‘stick figure’). Hier zijn een paar extra tips voor de kinderen:
- Begin met een hoofd: teken eerst een cirkel voor het hoofd.
- Lichaam en ledematen: teken een verticale lijn voor het lichaam en voeg daar twee horizontale lijnen aan toe voor de armen en benen.
- Beweging: om beweging te tekenen, buig de armen en benen een beetje. Bijvoorbeeld, voor een rennende figuur teken je één been naar voren en het andere naar achteren.
- Details: voeg kleine details toe zoals een bal, een racket, of een zwembril om te laten zien welke sport de figuur doet.
Met deze eenvoudige stappen kunnen de kinderen makkelijk een sporter tekenen en meer plezier hebben bij het leren over de Olympische Spelen.
Aan de slag!
Met bovenstaande achtergrondinformatie en tips ben je klaar om je leerlingen te inspireren en te enthousiasmeren voor de Olympische Spelen. Download de werkbladen en ga lekker aan de slag in je klas. We zijn benieuwd naar het resultaat!
Deze werkbladen worden je aangeboden door Code D, onze nieuwste methode voor wereldoriëntatie. Meer weten? Kijk op zwijsen.nl/lesmethodes/code-d.