Poëzie en wereldoriëntatie: 6 praktische tips voor in de klas
Bij ieder thema van de methode wereldoriëntatie Code D schreef Erik van Os een treffend gedicht. Veertig gedichten dus, over veertig verschillende wereldoriënterende onderwerpen. Van de Romeinen en Anne Frank tot skeletten, parasieten en vulkanen. De gedichten vormen een prachtige aanvulling op de lessen wereldoriëntatie. Ze zijn prachtig geïllustreerd en gebundeld in de dichtbundel ‘De wereld in zijn flatje’. De gedichten voorlezen is natuurlijk al prachtig, maar mocht je meer mee willen doen met de combi poëzie en wereldoriëntatie, bekijk dan onderstaande tips.
Dichtbundel De wereld in zijn flatje
Wil je meer weten over de dichtbundel? Lees hier meer en bestel ‘m meteen voor in de klas!
Tips om poëzie in de klas te brengen
1. Raadgedicht
Dek een woord uit een van de gedichten af en laat de leerlingen ernaar raden. Hierdoor gaan ze extra goed lezen en nadenken over het gedicht. Het gaat niet om goed of fout, misschien bedenken ze wel een prachtig alternatief!
2. Tekenen
Lees een van de gedichten voor en laat de leerlingen tijdens het luisteren tekenen wat ze op dat moment denken of voelen. Gewoon op een vel papier met potlood of waskrijt. Go with the flow!
3. Nieuwe titel
Lees een van de gedichten voor en laat de leerlingen in tweetallen een nieuwe titel bedenken voor het gedicht. Inventariseer de titels. Zijn er tweetallen die dezelfde titel hebben bedacht? Vinden ze de nieuwe titels beter dan de oorspronkelijke titel?
4. Naamdicht
Laat de kinderen een naamdicht maken over een van hun favoriete historische personages.
5. Habitat
Herhaal de landschappen die in Code D worden behandeld (tropisch regenwoud, savanne, steppe, woestijn, taiga en toendra). Elke leerling kiest een dier uit een van deze gebieden en schrijft een gedicht over dat dier in zijn omgeving.
6. Kijken, luisteren, ruiken
Ga met de leerlingen naar buiten, het schoolplein op of naar een park of het bos. Laat de leerlingen in alle rust minimaal vijf minuten de omgeving in zich opnemen. Wat zien, horen en ruiken ze? Dit verwerken ze, eenmaal terug in de klas, in een gedicht.
Meer weten?
Code D is wereldoriëntatie nieuwe stijl voor het basisonderwijs. Met kennis, vaardigheden en burgerschap als speerpunten. Leerlingen krijgen uitdagende kijk- en denkopdrachten. Ze doen actief kennis op over de wereld van toen en nu, over aardrijkskunde, geschiedenis, natuur & techniek. Lees meer over Code D >