Maak kennis met Leesturbo: gratis bij de leerlingsoftware van Veilig leren lezen

8 oktober 2018

Veel oefenen met vlot én correct lezen is belangrijk om te komen tot een goede automatisering van de woordherkenning. Dit ondersteunt ook het tekstbegrip: hoe minder tijd en energie een leerling hoeft te steken in het herkennen van woorden, hoe meer aandacht hij kan besteden aan het begrijpen van wat hij leest. Om de automatisering van de woordherkenning te stimuleren, heeft Zwijsen in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen en Liftov Leesturbo ontwikkeld.

Leesturbo is een extra leerlingprogramma bij de leerlingsoftware van Veilig leren lezen kim-versie. Leesturbo kan vanaf kern 6 ingezet worden en gaat door tot en met de afsluiting. Het bevat game-elementen, waardoor leerlingen op een speelse manier oefenen. De beloning (het halen van levels) motiveert hen om te blijven oefenen.

Tim de postbode

Tim bezorgt post over de hele wereld en de leerling gaat hem daarbij helpen. De leerling leest bij elke opdracht een woord en moet vervolgens snel aangeven of dit een bestaand woord is of niet, óf aangeven in welke betekeniscategorie het woord hoort. Voorbeelden van die categorieën zijn mensen, dieren, eten en drinken, en sport en spel.

De leerling sleept de woorden naar de juiste plaatjes (categorieën)

De leerling sleept de woorden naar de juiste plaatjes (categorieën)

De leerling moet kiezen of het woord bestaat of niet

Een variant met een combinatie van pseudowoorden (fopwoorden) en categorieën

Omdat de leerling tijdens het lezen een koppeling moet maken met de betekenis van het gelezen woord, komt er een diepe verwerking van het woord tot stand. Immers, hoe meer eigenschappen van het woord er opgeroepen worden, hoe sterker het woord in het geheugen verankerd wordt en hoe sneller het vervolgens weer uit het geheugen opgehaald kan worden.

Beloning

Door de woorden snel en correct te lezen, helpt de leerling postbode Tim met het bezorgen van zijn brieven. De leerling ziet zijn voortgang ten opzichte van het gemiddelde via twee voertuigjes: het ene voertuigje geeft de actuele snelheid aan en het schaduwvoertuigje geeft de gemiddelde snelheid aan. Als de leerling een fout maakt, wordt zijn voertuigje ingehaald door het schaduwvoertuigje. Hoe beter het resultaat, des te eerder hij het level haalt. De beloning motiveert om te blijven oefenen met automatisering bij het lezen.

Bewezen voorsprong op de DMT

Uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen blijkt dat kinderen die met Leesturbo oefenen, meer vooruitgaan op de Drie-Minuten-Toets dan kinderen die dat niet doen. Bijzonder is dat dit effect ook optreedt bij woorden die niet geoefend zijn in Leesturbo. 

Meer zien van Veilig leren lezen?

Veilig leren lezen is al tientallen jaren de meest gebruikte en meest succesvolle taal-leesmethode in groep 3. De vernieuwde didactiek, waarbij telkens één nieuwe letter centraal staat, zorgt voor nóg betere leesprestaties.

Lees meer en bekijk de materialen van Veilig leren lezen kim-versie.

27 reacties

Herma Somers schreef op 9 oktober om 15:53

Onze school gebruikt met veel plezier het softwareprogramma bij de Kim versie. Nu las ik op Facebook het bericht over Leesturbo. Ik werd gelijk enthousiast.
Nu lees ik alleen niet hoe we deze nieuwe software kunnen aanvragen.
Kunnen jullie mij misschien wat meer informatie geven?

webredactie Zwijsen schreef op 9 oktober om 16:21

De verwachte verschijningsdatum van Leesturbo is eind oktober. De link naar het programma vind je onder het kopje Veilig leren lezen kim-versie, nadat je bent ingelogd bij Basispoort. Werk je met de leerlingsoftware van Veilig leren lezen kim-versie, dan ontvang je bericht, zodra Leesturbo beschikbaar is.

Nancy Vreden schreef op 11 oktober om 06:06

Wat leuk! Is dit programma ook zichtbaar voor gebruikers van de 2e maanversie?

webredactie Zwijsen schreef op 11 oktober om 10:07

Leesturbo is onderdeel van de Leerlingsoftware van Veilig leren lezen kim-versie.

Ria schreef op 26 oktober om 09:19

Kunnen kinderen die op met de zon versie werken hier eerder mee beginnen dan einde kern 6?

Marlou schreef op 26 oktober om 10:30

Is dit ook beschikbaar als je geen toegang hebt tot de leerling software van de kim versie? Wel digiregie en leerkrachtsoftware?

Marissa van der Hoek schreef op 26 oktober om 15:35

Kan deze software ook ingezet worden voor de zwakke lezers in groep 4 als ze met de Kimversie hebben leren lezen in groep 3?

Els schreef op 26 oktober om 18:53

Is dit ook beschikbaar in België?

Pascelli schreef op 26 oktober om 21:33

Is dit ook beschikbaar in België???

Charity schreef op 1 november om 12:40

Bij ons op school zie ik in basispoort het programma erbij staan. Echter als ik met een leerling inlog via moo werkt de software helaas niet. Weten jullie hoe dit kan?

Webcare Zwijsen schreef op 2 november om 10:31

@Ria, ja dat kan. Let alleen wel op wanneer je kern 6 instelt in Digiregie je dat voor alle onderdelen tegelijk doet. Dus ook voor Woordenschat en Technisch lezen.

@Marlou, nee het is een toevoeging bij de leerlingsoftware, wanneer je daar geen licentie op hebt dan heb je ook geen toegang tot Leesturbo.

@Marissa, ja dat kan. Zelfs wanneer ze niet met de Kim versie zouden hebben leren lezen.

@Els en Pascelli, ja het is ook beschikbaar in België.

@Charity, synchronisatie met MOOgebeurt meestal 's nachts. Als het vandaag nog niet lukt en leesturbo is aangevinkt in Digiregie kun je het beste even contact opnemen met Heutink ICT, zij beheren MOO.

^Claar

Lianne V schreef op 3 november om 20:28

Is dit ook voor thuisgebruik van de Kim versie?

mj.lebon schreef op 5 november om 13:31

Ik zou graag nu al met leesturbo willen werken met de zonleerlingen. Kan dit al en zoja waar kan ik dan zien wat ze gedaan hebben en waar kan ik de tijd per leerling instellen .

Webcare Zwijsen schreef op 6 november om 11:56

@Lianne, ja dit is ook voor thuisgebruik.

@mj.lebon ja dat kan. Let alleen wel op wanneer je kern 6 instelt in Digiregie je dat voor alle onderdelen tegelijk doet. Dus ook voor Woordenschat en Technisch lezen.
Tijd instellen doe je in Digiregie bij instellingen leerlingsoftware. En bij het leerlingoverzicht kun je de resultaten voor leesturbo opvragen.

^Claar

Suzan schreef op 7 november om 11:28

hoe voeg je leerlingen van groep 4 (zwakke lezers) toe aan leesturbo?

S de Jong schreef op 8 november om 11:34

Klopt het dat leesturbo op de i-pad niet altijd even goed werkt?

Webcare Zwijsen schreef op 9 november om 12:07

@Suzan, je kunt de leerling aan Leesturbo koppelen aan de software in de Zwijsen Leerkrachtmodule bij Programmabeheer > koppelingen.

@S de Jong, wat we vaak zien bij iPads is dat er vaak veel apps op de achtergrond open staan en openstaande tabbladen in de browser. Dit maakt de iPad trager. Sluit daarom regelmatig alle apps, tabbladen en sluit de iPad geregeld helemaal af. Bij blijvende problemen neem dan contact op met software@zwijsen.nl

^Claar

inge schreef op 27 november om 15:36

Kun je resultaten van de leerlingen bekijken?

Carmen schreef op 4 december om 11:06

Is het mogelijk om ergens de resultaten van de kinderen te bekijken? Kunnen we bij de leesturbo ook differentiëren in niveau?

Webcare Zwijsen schreef op 5 december om 09:51

Je vindt de resultaten van Leesturbo in Digiregie bij Leerlingsoftware > Leerlingoverzicht > selecteer daar de leerlijn: Leesturbo en klik op "Toon overzicht".

Afhankelijk van de snelheid en correctheid waarmee de leerling speelt, moet hij per level minimaal 4 tot maximaal 6 runs spelen.

^Claar

wendy schreef op 13 december om 12:29

Wij hebben vorig jaar meegedaan aan het onderzoek. De kinderen speelden toen het programma op de Ipad. Is Leesturbo ook als losse app te vergkrijgen? Op onze Ipads van school zit namelijk geen koppeling met basispoort. Dat is ook niet mogelijk. Wij zouden het heel jammer vinden wanneer Leesturbo alleen via de pc te doen is.

Webcare Zwijsen schreef op 14 december om 12:58

Dag Wendy,
Er is geen aparte app voor Leesturbo.
Ook op een iPad gaat de inlog via Basispoort. Voor meer informatie hierover zie: http://info.basispoort.nl/Portals/76/PUBMOD/1324/Basispoort%20op%20Apple...
^Claar

Esther schreef op 16 december om 20:10

Kun je instellen hoe lang een leerling met leesturbo mag oefenen?
Groeten, Esther

patricia schreef op 21 februari om 06:08

Is het mogelijk om een onderdeel over te slaan? Voor mijn groep (NT2 leerlingen) is de opdracht echt vs. nep woord niet van toepassing...

Webcare Zwijsen schreef op 21 februari om 15:36

@Esther: In de Digiregie kun je bij Leerlingsoftware – Instellingen de tijd aangeven hoe lang een leerling met de software, mag werken. Als de sessietijd verlopen is, sluit het programma na de ‘run’ (spel) vanzelf af.

@patricia: De oefeningen volgen op elkaar. Het is niet mogelijk om een onderdeel over te slaan.

Ruth schreef op 3 maart om 14:40

Kan leesturbo ook door de kinderen thuis gespeeld worden? Ik hoor van ouders dat ze namelijk alleen met zoem kunnen werken.

Webcare Zwijsen schreef op 7 maart om 09:33

@Ruth: Leesturbo valt niet onder puddingboomplein zoals de andere leerlingsoftware van VLL-Kim, maar kan via een apart icoontje geopend worden door de leerlingen.
De leerling kan hier thuis ook mee werken wanneer dit ingesteld staat. Daarvoor moeten de leerlingen gekoppeld te zijn aan “Leesturbo” in de Zwijsen leerkrachtmodule. Daarnaast dienen in Digiregie bij Leerlingsoftware – Instellingen de vinkjes bij “LT” en “thuisgebruik” aan te staan.
Indien je er niet uit komt kun je contact opnemen met onze helpdesk (013 583 88 88 of software@zwijsen.nl). ^Frederieke