Tip uit de praktijk bij het thema ‘Ik en mijn familie’ van Uk & Puk

10 oktober 2017

Het totaalprogramma van Uk & Puk bestaat uit 10 aansprekende thema's. Elk thema biedt 12 activiteiten. Alle thema’s komen uit de directe belevingswereld van jonge kinderen en kunnen heel makkelijk aangevuld worden met ideeën uit de eigen praktijk.

Van Bertine (peuterschool de Touwladder, Kaatsheuvel) ontvingen wij een tip bij het thema ‘Ik en mijn familie’:

Het poppenhuis

Een prachtig leermiddel bij het thema ‘Ik en mijn familie’ is een (houten) poppenhuis, natuurlijk voorzien van een heuse familie die in dit huis woont. Ik zette het poppenhuis voor het eerst in bij de activiteit ‘Wie woont er in jouw huis?’

Wat heb je nodig?

Poppenhuis, poppen, foto’s van de poppen, woordkaartjes met de benamingen van familieleden.

Werkwijze

Het huis op zich behoeft eigenlijk geen introductie. Zet het in de kring en de kinderen zijn meteen enthousiast. Door een paar meubeltjes in het huis te zetten doet het als een echt huis aan. Eventueel kun je direct al op de functie van de verschillende ruimtes ingaan, ik koos ervoor om dit later in een aparte activiteit te doen.

 

In eerste instantie heb ik me gericht op de bewoners van het huis. Een voor een kwamen foto’s van de bewoners tevoorschijn: papa/vader, mama/moeder, opa, oma, jongen/broer en meisje/zus. Zo kwam vanzelf een groot aantal belangrijke begrippen aan bod en werk je met deze activiteit meteen hard aan de woordenschatontwikkeling.

Na de foto’s kwamen de poppetjes er zelf bij en legden we ze bij het juiste kaartje. Bespreek tot slot dat ze samen een ‘familie’ zijn.

Na afloop van de activiteit heeft het poppenhuis een mooie plaats gekregen in ons lokaal zodat de kinderen er zelf mee aan de slag konden.

Op een ander moment heb ik het huis samen met de kinderen ingericht en kwamen de begrippen ‘badkamer’, ‘woonkamer’, ‘keuken’ en ‘slaapkamer’ aan bod. Dit geeft meteen een goede aanzet voor de peuters om verder te komen in hun spel want een huis inrichten en tot spel komen kan, zeker voor de jongere peuters, best lastig zijn.

Jouw tip hier?

Heb jij ook een leuke tip? Mail 'm naar de redactie van Uk & Puk en wie weet wordt jouw tip hier geplaatst.

Meer lezen over de 12 thema's bij Uk & Puk? Op de pagina's over Uk & Puk voor kindercentra lees je er alles over. 

2 reacties

Michella Boer schreef op 28 januari om 23:00

Ik zou het fijn vinden om telkens informatie over Uk en Puk te ontvangen voor op de psz. Waar ik werk.

webredactie Zwijsen schreef op 29 januari om 08:17

Je kunt je aanmelden via de blauwe aanmeldbutton hierboven. Vul je gegevens in en kies vervolgens voor de gratis nieuwsbrief Puk & Ko en Uk & Puk. De nieuwsbrief verschijnt 3x per jaar.