Semsom

Een eigen rekenmethode voor groep 3

Een eigen rekenmethode voor groep 3

Huidige rekenmethodes hanteren dezelfde lesopzet voor groep 3 en groep 8. Bij Zwijsen weten we uit ervaring dat leerlingen uit groep 3 anders zijn dan leerlingen uit groep 8 en daarom komen wij met een rekenmethode die speciaal ontwikkeld is voor de behoeftes van leerlingen in groep 3.

Jonge kinderen effectief leren rekenen

Spel en beweging in de rekenles hebben een positieve invloed op het leren rekenen van jonge kinderen. Spel is belangrijk om de wereld op een veilige manier te ontdekken en te leren kennen. Bewegen helpt bij de ontwikkeling van het brein. Betekenisvol en doelgericht aanbod zorgt bovendien voor nieuwsgierigheid en betrokkenheid waardoor kinderen willen leren.

Aanvankelijk rekenmethode

In onze nieuwe aanvankelijk rekenmethode worden kinderen van de speelse groep 2 begeleid naar het ‘serieuze’ rekenen van groep 4. Hierbij zorgen wij voor een stevig rekenfundament en goed getalbegrip bij de leerlingen zodat het serieuze rekenen van groep 4 tot en met groep 8 iedere leerling makkelijk afgaat.

Hoe we dit doen?

 • We leggen de focus op bewegend en spelenderwijs leren rekenen met in iedere les aansprekende en doelgerichte bewegende activiteiten.

 • We houden rekening met de zone van de naaste ontwikkeling van leerlingen in groep 3 doordat de methode onder andere afgestemd is op hun taalontwikkeling en concentratievermogen.

 • We zorgen voor een stevig rekenfundament met één domein per week. Automatiseren en onderhouden van de basisvaardigheden vormen de rode draad.

 • Bij Semsom hebben leerlingen bij iedere les kans op succes . Daarom werken we niet met vaste niveaugroepen maar werken we met formatieve evaluaties.

 • We bieden een handige organisatorische aansluiting op de aanvankelijk leesmethodes waaronder Veilig Leren Lezen.

 • We garanderen een goede doorgaande leerlijn van groep 2 naar groep 3 en naar groep 4, ongeacht de rekenmethode die ze in die groepen gebruiken.

 • Semsom is eenvoudig in gebruik en overzichtelijk. Door de korte lesvoorbereidingstijd is de methode vrijwel direct inzetbaar.

Wanneer beschikbaar?

Vanaf schooljaar 2021-2022 kunnen scholen met de nieuwe aanvankelijk rekenmethode Semsom aan de slag.

Meer weten?

Semsom is momenteel volop in ontwikkeling. Dit kun je de komende tijd van ons verwachten:

 • Vanaf 12 oktober 2020 kun je meer informatie lezen over Semsom op deze website en zijn onze methodeadviseurs beschikbaar voor nadere toelichting.
 • In week 41 organiseren wij de allereerste webinar voor Semsom. Hierin krijg je een goed beeld van de nieuwe methode. Houd de website in de gaten voor verdere informatie of schrijf je in hier in voor de nieuwsbrief!
 • Maak ook kennis met Semsom tijdens de rekendagen van de BSL in het najaar van 2020.
 • Vanaf januari 2021 kun je via deze website een zichtzending van Semsom aanvragen. 

Gratis Semsom webinar!

In week 41 organiseren wij de allereerste webinar voor Semsom. Hierin krijg je een goed beeld van de nieuwe methode. Vanaf 24 augustus kun je je via deze website aanmelden voor deze webinar.
Een reminder voor dit webinar?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief