Hoe het werkt

In vijf praktische en aansprekende lessen van ongeveer een uur maken je leerlingen kennis met thema’s als veilig betalen en reclame, sparen en uitgeven, rood staan en verzekeren. In elke les staat één thema centraal. Na vijf lessen mogen je leerlingen examen doen. En hier hoort natuurlijk een diploma bij! 

Inhoud van het lespakket 

  • 30 werkboeken 
  • 30 examens 
  • een handleiding 
  • 30 diploma’s voor je leerlingen 

 

Zelfstandig werken 

Voor elke leerling is er een eigen werkboek. Na een klassikaal begin van de les werken de leerlingen hierin zelfstandig verder. In de handleiding staan tips om de lessen mee te verrijken. Ook vind je hier achtergrondinformatie en de antwoorden op de vragen in het werkboek en het examen. Is het examen met goed gevolg afgelegd? Dan krijgt je leerling een echt diploma.  

Thema’s 

Het Nationaal Geldexamen bestaat uit vijf thema’s die allemaal met geld te maken hebben. Op een luchtige en aantrekkelijke manier leren de kinderen meer over de financiële wereld.   

  1. Weet wat er is. Kinderen leren o.a. over: belangrijke documenten, veilig betalen, spullen kopen, zelf geld verdienen en het bijhouden van inkomsten en uitgaven. 
  2. Weet wat je doet. Kinderen leren o.a. over: keuzes maken, geld uitgeven, het doel van reclame, prijzen vergelijken, waarom je wel/niet iets koopt.  
  3. Weet wat je kunt. Kinderen leren o.a. over: plannen maken over sparen, sparen voor iets wat duur is, lenen bij ouders of vrienden, lenen bij de bank, verzekeren.  
  4. Weet wat er gebeurt. Kinderen leren o.a. over: nadenken voordat je iets koopt, gratis spullen krijgen, merkproducten, rente voor sparen en/of lenen.  
  5. Weet genoeg. Kinderen leren o.a. over: de waarde van geld, wel of niet gelukkig worden van geld, schatten hoe duur iets is, bedragen samenstellen, de betaal- en spaarrekening.  

Doelen

Het Nationaal Geldexamen heeft als doel om leerlingen in groep 7 en 8 en de laagste klassen van het voortgezet onderwijs bewust te maken van wat er gebeurt op het gebied van geld. Hiermee sluit het lespakket aan bij de leerdoelen die het Nibud heeft vastgesteld voor deze doelgroep. Natuurlijk is het Nationaal Geldexamen ook gewoon heel erg leuk om te doen. Een waardevolle afsluiter van het schooljaar!