Thuis door corona? Leerlingen leren veilig door!

17 april 2020

Zwijsen zet lesinstructies online voor kinderen

Om het onderwijs tegemoet te komen en de basis door te laten gaan, biedt Zwijsen online leeslessen voor thuis aan. Nu alle scholen zeker tot 6 april dicht zijn, kunnen kinderen thuis verder leren met de online lessen van Zwijsen.

Thuis blijven lezen

Lezen is één van de belangrijkste basisvaardigheden en het is van belang dat kinderen dit blijven doen en oefenen. Tachtig procent van de leerlingen in Nederland leert lezen met Veilig leren lezen.

Instructievideo’s en PDF’s

Zwijsen heeft gekeken waar de meeste scholen op dit moment zijn in de methode en heeft van dat lesblok instructievideo’s en PDF’s klaargezet. Het is absoluut niet het idee dat de leerkracht hiermee vervangen wordt, maar dient als noodoplossing voor de leerlingen. In de tijd dat ze thuiszitten, kunnen ze zo het lezen op een veilige manier onderhouden.  Ook voor Estafette, Pennenstreken, Taal en Spelling in beeld, Wizwijs en De Zaken van Zwijsen, bieden we gratis complete thuislessen aan, inclusief filmpjes waarin een leerkracht de lesinstructie geeft en PDF’s van de bijbehorende materialen. 

Online oefenen

Veel methodes van Zwijsen hebben ondersteunde thuis-oefensoftware voor leerlingen. Scholen die wel met de methode werken, maar deze software nu nog niet hebben, kunnen een gratis proeflicentie aanvragen via de website van Zwijsen.  Hiermee hebben ze de mogelijkheid om tot aan de zomervakantie gratis met de software te werken. Dit geldt voor Schatkist, Veilig leren lezen, Estafette en De Zaken van Zwijsen. 

Leesbevordering voor thuis

De keuze om deze instructielessen voor thuis in te zetten, ligt bij de scholen. Ouders kunnen hun kinderen die thuis zitten, wel alvast motiveren om een boek te lezen. Ter ondersteuning biedt Zwijsen gratis werkbladen met algemene vragen en opdrachten over boeken aan. Als de leerlingen daarna weer naar school gaan, kunnen ze die samen in de klas bespreken. Zo zetten leerlingen de extra vrije tijd heel nuttig in!

Ga naar de pagina thuislessen

15 reacties

marleen schreef op 15 maart om 22:49

Wij gebruiken op school nog de 2e maanversie. Zijn er ook thuislessen voor deze versie?

webredactie Zwijsen schreef op 20 maart om 12:16

Er zijn geen thuislessen voor de 2e maanversie. Je leerlingen kunnen thuis gebruik maken van de leerlingsoftware “Lezen met Zoem”. Je kunt ze ook aan de slag laten gaan met de lessen van Veilig leren lezen kim-versie. De lesdoelen die in 2e maanversie aan bod komen, worden namelijk ook in de kim-versie aangeboden. Op de pagina https://www.zwijsen.nl/in/thuislessen-veilig-leren-lezen vind je een schema waarin dit inzichtelijk gemaakt wordt.

Angelique schreef op 22 maart om 13:19

Komen er ook digitale lessen voor Wizwijs?

webredactie Zwijsen schreef op 23 maart om 12:19

De thuislessen voor de rekenmethode Wizwijs zijn in de maak. Later deze week worden ze online gezet.

Peter Flapper schreef op 25 maart om 09:52

Ontzettend bedankt collega's van Zwijsen voor het online materiaal. Wil jullie hierbij laten weten dat het materiaal er heel goed uitziet en verzorgd wordt. Wat mooi dat jullie dit voor ons doen. Complimenten. Op dit moment kunnen mijn groep 3 leerlingen goed en redelijk zelfstandig door de stof komen. Super!

Marjan de Jong schreef op 29 maart om 13:04

Is het mogelijk om de lessen van kern 1 t/m 6 ook voor thuis online te zetten? In het speciaal basisonderwijs zijn we met niet al onze leerlingen toe aan kern 8 en 9. En het ziet er erg mooi uit!

webredactie Zwijsen schreef op 30 maart om 09:12

Volgende week (31/3) zullen we naar aanleiding van een eventuele verlenging van de sluiting van de scholen bepalen of we kern 6 nog online gaan zetten. SBO scholen die volgens onze jaarplanning werken, zijn momenteel in deze kern aan het werk.

@Marjan: het volledige antwoord op je vraag kun je lezen op de servicepagina: https://www.zwijsen.nl/vragen-antwoorden-thuislessen

Loes schreef op 1 april om 14:03

Beste Zwijsen,

Wat zijn mijn kinderen in de klas blij met jullie instructie video's. Heel fijn dat jullie hier zo snel en goed op hebben ingespeeld. Wij zijn heel blij met jullie, ga zo door!

Mieke van Abeelen schreef op 10 april om 13:39

Beste medewerkers van Zwijsen.
Wat een geweldig goed idee, dat jullie de leerkracht assistent online gezet hebben. Het neemt ons heel veel werk uit handen. En wat is het mooi om van ouders te horen dat ze het goed kunnen volgen.
de complimenten.

Wilma van Raaij schreef op 22 april om 21:13

Hallo,

Wij gebruiken op school Estafette versie 2, het boek Beste Vriend. Zijn er ook thuislessen voor deze versie?

webredactie Zwijsen schreef op 24 april om 09:20

Meer informatie voor leerkrachten die werken met Estafette editie 2 vind je op de pagina: https://www.zwijsen.nl/in/thuislessen-estafette.

Kim schreef op 28 augustus om 08:56

Er zijn nu veel kinderen snel verkouden en blijven daardoor thuis. Blijft de optie om thuis te kunnen werken met vvl, spelling in beeld en woordenschat??

webredactie Zwijsen schreef op 7 september om 17:07

Op de pagina: https://www.zwijsen.nl/in/thuislessen-tips-en-materiaal vind je per methode tips en adviezen met betrekking tot de thuislessen.

M. van de Wetering schreef op 15 september om 08:54

Goedemorgen. Mijn dochter is thuis omdat ze verkouden is. Ze kan dus prima werken, echt ziek is ze niet. Is er een mogelijkheid dat ze weer gebruik kan maken van de thuislessen?

webredactie Zwijsen schreef op 16 september om 10:22

Beste M. van de Wetering, ik zou dit even overleggen met de leerkracht van uw dochter. Zwijsen biedt op diverse manieren extra ondersteuning bij het afstandsonderwijs, de leerkracht weet het beste welke mogelijkheden er zijn voor uw kind.