Veelgestelde vragen over de vernieuwde DMT- en AVI-toetsen van Cito

23 oktober 2017

In november 2017 verschijnen de compleet vernieuwde DMT- en AVI-toetsen van Cito. Alle educatieve uitgeverijen – waaronder Uitgeverij Zwijsen – zorgen ervoor dat de leestoetsen met ingang van schooljaar 2018/2019 ondersteund worden binnen de toetsregistratiesystemen.

Wanneer kan ik de nieuwe toetsen gaan gebruiken?

Vanaf schooljaar 2018/2019 zijn de nieuwe leestoetsen DMT en AVI in te voeren in de Toetssite van Estafette en in Digiregie voor Veilig leren lezen (VSVS, 2e maan en kim).

Kan ik ook de huidige toetsen blijven gebruiken?

Zwijsen hanteert altijd de meest recente Citotoetsen. Daarom is het vanaf schooljaar (2018-2019) niet meer mogelijk om de ‘oude’ Citoleestoetsen in te voeren in de Toetssite en Digiregie. Wij adviseren de scholen om dit schooljaar (2017-2018) de huidige leestoetsen te hanteren en vanaf het nieuwe schooljaar de overstap te maken.

Waarom kan ik niet meteen met de nieuwe toetsen gaan werken?

Aangezien de nieuwe leestoetsen halverwege het schooljaar worden uitgeleverd door Cito is het voor de uitgeverijen niet haalbaar om in januari 2018 hun toetsregistratiesystemen daarop aan te passen. We hebben hierbij vooral rekening gehouden met de gebruikers. We willen namelijk scholen niet verplichten om gedurende het schooljaar over te stappen naar de nieuwe versie. Bovendien is het uitbrengen van een nieuwe release van de Toetssite en Digiregie een vrij complex traject. Dit zou gedurende het schooljaar een te groot risico met zich kunnen meebrengen wat kan leiden tot problemen voor scholen. Wij doen dit liever tijdens de zomervakantie, zodat eventuele knelpunten niet direct een probleem vormen voor scholen.

Heb je vragen over de Toetssite van Estafette of Digiregie bij Veilig leren lezen, neem dan contact op met onze klantenservice: klantenservice@zwijsen.nl of 013 – 583 88 88.

Wil je weten wat de verschillen zijn ten opzichte van de huidige leestoetsen? Lees dan dit artikel.

2 reacties

L.J. Koning schreef op 4 juni om 15:15

Ik lees: .........Daarom is het vanaf schooljaar (2018-2019) niet meer mogelijk om de ‘oude’ Citoleestoetsen in te voeren in de Toetssite en Digiregie. ..... Dat is raar omdat het Cito een voorstander is van het geleidelijk per jaar invoeren van deze toetsen. Dat lijkt me ook veel beter, waarom doen jullie dat niet?

Mariska (Zwijsen) schreef op 20 juni om 09:07

Zoals in het artikel beschreven hanteert Zwijsen altijd de meest recente toetsversies van Cito.
Gefaseerd overstappen van oude naar nieuwe toetsen bieden wij dan ook niet aan. Cito geeft aan dat het mogelijk is om per direct voor alle groepen de overstap te maken. Enkel voor de DMT betekent dit een eenmalige trendbreuk vanwege de keuze van Cito om een andere vaardigheidsschaal te hanteren. Het is voor Zwijsen onbegonnen werk om de toetssystemen als de Estafette Toetssite zo in te richten dat alle mogelijke combinaties aangeboden kunnen worden;
- doorgaan met oude toetsen DMT/AVI,
- gefaseerd overstappen naar nieuwe DMT/AVI (looptijd 6 jaar)
- overstap naar nieuwe AVI, maar gefaseerd DMT (looptijd 6 jaar)
- direct overstappen naar nieuwe DMT/AVI

Buiten de complexiteit om de toetssystemen hierop in te richten is dit ook nog eens zeer foutgevoelig voor de klant. Wij voorzien daarin problemen die vervelender zijn dan een eenmalige trendbreuk. Vandaar onze keuze om de toetssystemen vanaf het schooljaar 2018/2019 over te zetten naar de nieuwe leestoetsen DMT en AVI.