Zie je wel eens op tegen een 10-minutengesprek met de ouder(s) van een leerling? Wij helpen je graag op weg met vijf praktische tips.
Tips voor een succesvol 10-minutengesprek
1. Adviseer ouders zich voor te bereiden op het gesprek
Een 10-minutengesprek geeft leerkracht en ouder de kans om informatie met elkaar uit te wisselen over de ontwikkelingen van het kind. Wanneer de ouders zich goed voorbereiden haal je zelf meer informatie uit het gesprek. Bovendien geef je de ouders het gevoel dat hun mening telt!
2. Geef van tevoren aan dat je ook wilt horen hoe het thuis gaat
Het gedrag van een kind thuis en op school kan nogal verschillen. Het verlegen meisje uit groep 4 kletst thuis écht de oren van ieders hoofd, het drukke jochie uit groep 5 gedraagt zich thuis voorbeeldig. Dit komt veel voor, dus geloof ouders als ze vertellen hoe hun kind zich thuis gedraagt en accepteer dat het niet overeenkomt met wat je in de klas ziet. Luister naar elkaar en zoek samen naar wat waar werkt.
3. Start het gesprek altijd met een positief verhaal over de leerling
Door eerst de positieve eigenschappen of leerresultaten van het kind te benoemen creëer je een ontspannen sfeer. Dan is het een stuk makkelijker om te praten over de dingen waar de leerling nog aan moet werken. Geef daarbij ook aan dat je wilt dat het goed gaat met hun kind, jouw leerling. Jullie hebben een gemeenschappelijk belang!
4. Noteer de afspraken die je maakt met ouders (bijvoorbeeld over extra oefenen thuis)
Maak na elk gesprek of na een aantal gesprekken een kort verslag waarin je de gemaakte afspraken vastlegt. Zeker na een avond vol gesprekken is het best lastig om je alles te herinneren. Ook voor je duopartner is een gespreksverslag prettig.
5. Geef ouders de ruimte om vragen te stellen
Een 10-minutengesprek is geen eenrichtingsverkeer. Laat de ouders zelf ook aan het woord en geef hen te kans om hun vragen te stellen. Het is niet erg als je vragen niet meteen kunt beantwoorden, maak een vervolgafspraak als de tijd de kort is.