Leeskilometers maken: tips voor thuis

8 januari 2018

De meeste ouders willen graag weten wat ze thuis kunnen doen om hun kind te helpen bij het vrij lezen. Kinderen moeten immers leeskilometers maken om echt ervaren lezers te worden. Maar maak er thuis geen verplichte leesles van. Het is vooral belangrijk dat je laat zien dat lezen leuk is. Voor de motivatie is het belangrijk dat een kind niet te veel druk ervaart. Met deze tips voor thuis blijft het leuk (voor kind en ouders!).

  • Zorg voor succeservaringen. Kies samen boeken uit, die aansluiten bij de interesses en het leesniveau (AVI-niveau) van je kind. Dat maakt lezen een stuk leuker.
  • Boeken kiezen. Ga regelmatig samen met je kind naar de bibliotheek (een abonnement voor kinderen tot 18 jaar is gratis). Zorg dat hij/zij altijd wat leesboeken thuis heeft. Laat hem/haar zelf kiezen. Als het kiezen moeilijk blijkt, kun je erbij helpen.
  • Doe inspiratie op. Vraag aan de leerkracht van je kind welke boeken er in de klas gelezen worden. De boeken waarmee je kind les krijgt, zijn vaak ook door kinderboekenschrijvers geschreven. Ga met je kind in de bieb eens op zoek naar andere boeken van deze schrijvers.
  • Besteed aandacht aan het verhaal. Praat op een ontspannen manier over het verhaal dat jullie lezen. Wat gebeurde er? Was het eng, of juist grappig? Vraag je kind wie hij/zij zou willen zijn in het verhaal. En waarom. Zorg ervoor dat je kind het niet ervaart als een overhoring.
  • Lees voor. Voorlezen hoeft niet te stoppen als je kind eenmaal zelf kan lezen. Integendeel, voorlezen maakt dat je kind nieuwsgierig wordt naar verhalen die hij nu nog niet helemaal zelf kan lezen, maar straks wel. Bovendien leert je kind er heel veel van als jij leest. Met je stem geef je kleur aan een verhaal. Je intonatie maakt duidelijk of iets spannend is, of juist verdrietig. Allemaal dingen die je kind van jou kan opsteken.
  • Niet te lang. Zorg ervoor dat de leessessies niet te lang duren. 15 tot 20 minuten is voldoende.
  • Houd het leuk. Als je samen gaat lezen, zorg dan voor een gezellige sfeer door er een speelse activiteit van te maken. Dat kan eenvoudig: lees bijvoorbeeld afwisselend een pagina. Je kind mag zeggen wie er begint. Of lees eens een moppenboek. Er zijn ook moppenboeken op AVI-niveau.
  • In alle soorten en maten. Het aanbod kinderboeken is heel groot. Er zijn leesboeken met plaatjes en zonder plaatjes, moppenboekjes, prentenboeken, informatieve boeken, versjesboeken, stripboeken, enzovoort. Maar heb je al eens van samenleesboeken gehoord? En toneelleesboeken? Dat zijn boeken die jullie echt samen kunnen lezen. Om de beurt een stukje. Leuk en leerzaam tegelijk!
  • Alles mag. Tijdens het vrij lezen mag alles gelezen worden. Dus als je kind graag een tijdschrift leest? Geen probleem. En als het de Donald Duck is? Ook niet. Wist je dat het lezen van stripboeken juist heel goed is voor de ontwikkeling van de woordenschat? Dus lekker laten lezen.

1 reactie

Beatrice schreef op 7 oktober om 18:23

Goedenmiddag Allemaal, hartelijk bedankt voor deze informatie en ik zal die zeker toepassen !