De meeste kinderen leren lezen in groep 3 van het basisonderwijs. Meer dan driekwart van de scholen maakt hiervoor gebruik van de methode Veilig leren lezen van Uitgeverij Zwijsen. Lezen in groep 3 begint met technisch lezen. Tot in groep 6 krijgt dit de aandacht. Het technisch lezen in groep 3 is onder te verdelen in verschillende niveaus: de AVI-niveaus. ‘Bij technisch lezen gaat het erom dat kinderen geschreven teksten vlot en correct uitspreken. Technisch lezen is een voorwaarde voor het begrijpend lezen’, volgens Cito.
Naast het technisch lezen in groep 3, is er ook begrijpend lezen. Daarin staat voornamelijk het tekstbegrip en leesplezier centraal. Het leren lezen in groep 3 gaat in stapjes. Bij technisch lezen is het koppelen van geschreven lettertekens en -combinaties aan klanken belangrijk. Bijvoorbeeld: je koppelt het letterteken ‘m’ aan de klank ‘mmm’ (dus niet ‘èm’). Of de lettercombinatie ‘oe’ aan de klank ‘oe’. Lettercombinaties als de ‘oe’ zijn voor je kind in groep 3 één letter.
Klanken leren in groep 3
Hoe leert je kind goed lezen in groep 3? Het is belangrijk dat je kind de letters aan klanken kan koppelen en andersom. Hoe die letter dan klinkt, hangt af van de letters die eromheen staan. De /k/ in ‘koek’, klinkt net iets anders dan de /k/ in ‘kip’. Hierbij moet je kind leren dat het dan toch om dezelfde letter gaat. Daarom oefenen ze in de klas een nieuwe letter meteen in zoveel mogelijk combinaties met eerder geleerde letters.
Letterfamilies leren lezen
Ook leert je kind in groep 3 te voelen wat er gebeurt in de mond, de neus en/of de keel als hij of zij een letter uitspreekt. En hoe je de letter schrijft. Verder staat de leerkracht stil bij welke letterfamilie een letter hoort: is het een lange klinker, een korte klinker, medeklinker of een tweetekenklinker? Dit helpt bij het automatiseren van de letterkennis en het vlot lezen van woordjes, zinnen en teksten.
Zoemend leren lezen
Heeft de leerkracht van je kind het weleens over ‘zoemend’ lezen? Dan bedoelt hij of zij dat de klanken van een woord lang aangehouden worden, zoals in /mmmmaaaaannn/. Leren lezen wordt zo makkelijker voor kinderen in groep 3. Het woord is zo gemakkelijker aaneengesloten te lezen. Dus wanneer je kind het woord maan leest, leert hij of zij om niet te ‘hakken en plakken’, zoals in /m/-/aa/-/n/. Het blijkt dit het vlot lezen in de weg staat.
Leren lezen in groep 3: hakken en plakken?
Wanneer je kind leert lezen in groep 3, maakt de leerkracht wel gebruik van hakken en plakken bij het spellen van woorden. Om een woord goed te kunnen schrijven, moet je kind wel kunnen horen uit welke klanken een woord bestaat en die in de juist volgorde omzetten in letters.
Klankzuivere woorden leren lezen
Aan het begin van groep 3 leert je kind alleen klankzuivere woorden spellen en lezen. Dit zijn de woorden die je schrijft zoals je ze ook uitspreekt. Bijvoorbeeld: ‘kaas’. In de tweede helft van groep 3 leren kinderen ook niet-klankzuivere woorden lezen. Bijvoorbeeld: ‘hond’. Je zegt /hont/, maar je schrijft ‘hond’.
Lezen met plezier: vlot en vloeiend
Heeft je kind een nieuwe letter geleerd? Dan gaat hij of zij woordjes lezen met deze letter. Daarna volgen korte zinnen en teksten. Wil je een tekst begrijpen én plezier beleven aan lezen? Dan is het belangrijk dat je niet teveel tijd kwijt bent met het ontcijferen van woorden.
Begrijpend leren lezen
Het doel van leren lezen in groep 3 is het begrijpen van een tekst, om er zo informatie uit te halen en het lezen leuk te vinden. In het begin van groep 3 gaat de aandacht vooral uit naar technisch lezen, maar de klas werkt ook aan begrijpend lezen. Door teksten en boeken te lezen, erover te praten en er opdrachten bij te maken.
Veilig leren lezen in groep 3
80% van de kinderen in groep 3 leert lezen met Veilig leren lezen, de methode voor aanvankelijk lezen en taal van Uitgeverij Zwijsen. In deze leesmethode werken kinderen met kernen, waarin telkens andere letters centraal staan en ze specifieke lettercombinaties en -klanken leren. Wil je weten wat je kind leert in welke kern? Lees dan deze artikelen over leren lezen.
Leren lezen op AVI-niveau
Wil je meer weten over het AVI-niveau en de technische leesontwikkeling? Lees dan dit artikel met veelgestelde vragen over AVI-lezen. Ben je op zoek naar leuke boeken voor je beginnende lezer? Bekijk dan onze webshop met een ruim aanbod aan boeken voor beginnende lezers in groep 3.